“Van onder tot boven gestuukt”

Dit artikel is afkomstig uit het Algemeen Dagblad Magazine van 17 januari 2015.

Elke week kijken we binnen bij een inspirerend huis. Deze keer is dat een tussenwoning uit de jaren ’70 in Linschoten.

TEKST: FLORIEN VAN REES FOTO’S: JOOST HOVING

Toen Manon van der Wal en Harm de Groot twee jaar geleden hun huis kochten, keken ze er nogal verschillend tegenaan. Manon (33) vond alles even lelijk, Harm (35) zag alleen maar kansen. Na een jaar van verbouwen kan Manon niet anders dan waardering tonen voor de visie van haar vriend. ,,Het is supermooi geworden, het oude huis herken je niet terug. Aan de voor- en achterkant zijn stukken aangebouwd, bij elkaar meer dan 5 meter. Daardoor is het veel ruimer dan je in zo’n straat met gewone tussenwoningen zou verwachten.” Ze hebben alles zelf gedaan, met veel hulp van familie en vrienden.

Dat Harm de mogelijkheden zag, is niet verwonderlijk; hij is stukadoor en heeft twee rechterhanden. Manon mocht verzoekjes indienen, Harm voerde ze uit. ,,In de woningbouw is het standaard dat het fornuis naast het werkblad zit. Maar we hebben twee kleine kinderen. Dan is het fijn om tijdens het koken de kamer in te kijken. Dus wij wassen af met de blik op de muur en koken aan het kookeiland. Aan het eiland zitten we ook als er vrienden zijn, heel gezellig. Met de kinderen eten we aan de grote tafel.”

Het spreekt voor zich dat het huis van top tot teen is gestuukt. Niet alleen wanden en plafonds, maar ook delen van de keuken en de vloer, het kookeiland, de vensterbanken, het aanrecht, het bad… Met glad stuuk, hittebestendig stuuk, waterdicht stuuk…

Terwijl Manon zich richtte op de aankleding van het huis in de klassieke, landelijke stijl, die ze beiden mooi vinden, kon Harm losgaan met z’n smeersels. Alleen al voor het aanrecht mocht Manon kiezen uit tien tinten grijs. ,,Maar toen hij ook de wc-pot wilde stuken, heb ik gezegd ‘zo is het wel genoeg’.”

van onder tot boven gestuukt - keuken

van onder tot boven gestuukt - woonkamer

van onder tot boven gestuukt - aanbouw

van onder tot boven gestuukt - badkamer

van onder tot boven gestuukt - eettafel
van onder tot boven gestuukt - kinderkamer

van onder tot boven gestuukt - meetlat

van onder tot boven gestuukt - slaapkamer

Stukadoorsbedrijf HDG | Oostwijk 19 | 3461 GP Linschoten | 06-53134472 | Onze specialiteit: exclusief stucwerk | badkamer stucwerk

ontwikkeld door Juist